donderdag 27 maart 2014

Lancering brochure 'Er beweegt wat op zee...'

Johan Vande Lanotte kondigt het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan voor de Noordzee aan met een gloednieuwe brochure

‘Er beweegt wat op zee …’

In onze Noordzee gebeuren allerlei activiteiten: scheepvaart, visserij, toerisme, zand- en grindontginning, wetenschappelijk onderzoek enz. Om een goed evenwicht tussen al die activiteiten en  het milieu te houden, heeft de minister van Noordzee Johan Vande Lanotte een marien ruimtelijk plan opgesteld. De brochure ‘Er beweegt wat op zee …: een marien ruimtelijk plan voor onze Noordzee’ vat dit plan op een toegankelijke manier samen.

naar het artikel
dinsdag 11 maart 2014 - De Tijd

De Tijd: Besparingsplan N-VA kan oplopen tot 22 miljard euro

Artikel uit De Tijd van zaterdag 8 maart 2014.

Als de volgende federale regering de uitgaven vijf jaar bevriest en de zogenaamde 'Moesennorm' strikt toepast zoals de N-VA dat wil, moet ze ruim 22 miljard euro besparen.

naar het artikel
vrijdag 20 december 2013

Duidelijkere regels consumentenkrediet gaan overmatige schuldenlast tegen

De Belgen hadden vorig jaar voor ruim 21 miljard euro aan leningen lopen die ze zijn aangegaan voor de aankoop van een auto, koelkast, reis, i-pad enzovoort. Daar is niets mis mee. Maar een van de pijnpunten is dat steeds meer mensen deze lening niet meer kunnen afbetalen. Het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract is ondertussen opgelopen tot 319.042, samen goed voor 1,78 miljard euro. Duidelijkere regels moeten ervoor zorgen dat minder mensen onvoldoende geïnformeerd consumentenkredieten aangaan en in uitzichtloze situaties met overmatige schuldenlast terecht komen. De Wet Consumentenkrediet vraagt daarom om een aantal aanpassingen, en dit op het vlak van de promotie, verkoop, en toekenning van het krediet, alsook voor de controle hierop.

naar het artikel
dinsdag 10 december 2013

NETTO 10/12/13 Vande Lanotte doet voorstellen voor goedkopere autopolis voor jongeren

De minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) lanceert voorstellen om de autoverzekering voor jongeren betaalbaar te maken. Uit een onderzoek van de FOD Economie blijkt nu zwart op wit dat jongeren veel meer betalen voor een autopolis dan gemiddeld. Een goedkopere polis moet ook komaf maken met de praktijk waarbij de ouders worden aangeduid hoofdbestuurder, terwijl zoon of dochter in de praktijk meer kilometers rijdt.

naar het artikel
dinsdag 26 november 2013

Nieuwe wrakkenwet beschermt cultureel erfgoed onder water

De zuidelijke bocht van de Noordzee en het Kanaal behoren al eeuwenlang tot de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat er in de Noordzee naar schatting duizenden scheepswrakken en ander waardevol maritiem erfgoed liggen. Veel wrakken zijn gezonken ten gevolge van oorlogsactiviteiten. Het gaat om duikboten, fregatten en geconfisqueerde vrachtschepen uit de twee wereldoorlogen. Een pak scheepswrakken wacht nog op ontdekking. Sommige schattingen spreken van meer dan 1000 locaties in ons stuk van de Noordzee. Een aantal van deze scheepswrakken hebben een grote wetenschappelijke waarde. Experten zoeken al een aantal jaren naar een manier om deze wrakken beter te onderzoeken en waar mogelijk te beschermen.

naar het artikel